Restaurointi

Restauroinnin ammattilaiset ovat suomalaisen rakennusperinnön vaalijoita. Ilman tämän ammattikunnan omistautuneisuutta sekä osaamista olisi moni kaunis interiööri ja sen henki jäänyt vain aikalaistensa muistoihin. Vanhat rakennuksemme ovat iso ja näkyvin osa suomalaista kulttuuriperintöä. Kuka osaisikaan kuvitella suomalaista maalaismaisemaa ilman punaista aittaa tai Senaatintoria ilman kirkkoa. Kokeneen restauroijan tietotaito mahdollistaa kohteen kunnostamisen rakennuksen ehdoilla ja takaa pinnoille sekä kohteelle arvokkaan vanhuuden.

Sana ´restaurointi´ juontaa juurensa italian kielen sanasta ´restaurare´, palauttaa. Restauroinnissa kohdetta kunnostetaan ottamalla huomioon sen kerrostumat, käyttöhistoria sekä valmistustapa ja materiaalit. Kohteena oleva rakennusosa, interiööri tai julkisivu voidaan palauttaa aiempaan asuunsa täydentämällä sen muuttuneita tai heikentyneitä osia tai poistamalla myöhemmin tehtyjä lisäyksiä. Rotundan ammattitaitoiset restauroinnin osaajat ovat kokeneita ja perinteitä kunnioittavia tekijöitä. Meidän käsissämme pala historiaa säilyy myös jälkipolville.

Restaurointi yhdistetään helposti julkisiin kohteisiin, mutta yksityisellä puolella alan ammattilainen voi auttaa jokaista vanhan talon omistajaa. Moni suomalaisista puurakennuksista on tällä hetkellä peruskorjauksen tarpeessa kun, parinkymmenen vuoden takaiset, hengittämättömiä ainesosia sisältävät eristeet ja pintamateriaalit alkavat kirjaimellisesti kantaa hedelmää. Onneksemme ymmärrys vanhan rakennuksen kosteusteknisestä toiminnasta kasvaa koko ajan, sillä monet uudet teolliset pintamateriaalit kuten maalit aiheuttavat väärässä kohteessa vain ongelmia. Ennen teollisten maalien markkinoille tuloa ei edes tunnettu käsitettä homeongelma. Restauroijien käyttämät entisajan tekniikat ja etenkin materiaalit ovat satoja vuosia kestäneen käyttöhistoriansa aikana todettu toimiviksi, kestäviksi ja terveellisiksi . Restauroija voi konsultoida ja auttaa tällaisen kohteen peruskorjaajaa, jotta vanha rakenne saadaan taas toimimaan oikein.